RECTE Közgyűlés 2020

Ezúton értesítjük kedves érdeklődőket, hogy a járványügyi előírásokra tekintettel, ebben az évben csak az alapító tagok kapnak meghívást a 2020. évi Közgyűlésre.

Üdvüzlettel és köszönettel,
Tóth Gábor   és     Parragh Tamás
ügyvezető             titkár

FELMÉRÉS A COVID-19 JÁRVÁNY MUNKÁRA GYAKOROLT HATÁSÁRÓL A REUMATOLÓGIAI BETEGSÉGGEL ÉLŐK KÖRÉBEN

Kedves Látogató!

Az EULAR PARE egy kérdőívet készített, hogy jobban megértse a COVID-19 járvány hatását és társadalmi-gazdasági vonatkozásait a reumatológiai betegséggel élők körében, és hogy az így nyert adatokat felhasználhassa az európai szintű kampánya során.

Kérjük, szánjon pár percet arra, hogy kitölti a kérdőívet a jelenlegi munkahelyzetére vonatkozóan!

A Kérdőív elérhető ITT!

VIDEÓ a biológiai terápia a COVID járvány idején

Szakmai válaszok a betegek által feltett leggyakoribb kérdésekre a COVID19 járvány idején.

A VIDEÓ elérhető IDE kattintva.

A kérdéseket megválaszolja: Prof. Dr. Szűcs Gabriella DEÁOK Reumatológiai Tanszék; egyetemi tanár, tanszékvezető-helyettes, tanulmányi felelős

az ibuprofén tévhitek és a CoVid-19

A Magyar Reumatológusok Egyesületének az üzenete

Rengeteg információ kering az interneten a koronavírus járvánnyal kapcsolatban úgy, hogy soknak köztük nincs

tudományosan megalapozott háttere. Az egyik ilyen, hogy az ibuprofent tartalmazó lázcsillapítók súlyosbíthatják a

koronavírus okozta járvány tüneteit, ezért szedésük helyett a paracetamol tartalmú készítmények javasoltak. Az

Egészségügyi világszervezet (WHO), az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Országos Gyógyszerészeti és

Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is úgy nyilatkozott, hogy jelenleg nincs tudományos bizonyíték az

ibuprofen és a COVID 19-fertőzés súlyosbodása közti kapcsolatra. A WHO épp ezért a jelenleg elérhető információk

alapján nem ellenzi az ibuprofen alkalmazását.

Budapest, 2020. március 26.

MRE Állásfoglalása a laborvizsgálatokkal kapcsolatban

Kedves Betegeink és Kollégák!

Pontosan nem tudom, hogy áll országosan a labor-helyzet, de az immun-reuma betegek által szedett biológiai terápia és JAK gátló mellett bizonyos laborvizsgálatok időszakos ellenőrzése kötelező. Hogy segítsünk, lásd alább az MRE kérését a laborokhoz ebben a témában, legjobb ha a beteg magával viszi a laborba és a laboros kollégákat is kérjük a minimális kötelező vizsgálatot végezzék el!

Tisztelt Laboratóriumok!

A COVID-19 járványügyi helyzet miatt minden egészségügyi intézményben halasztásra került a nem sürgős esetek ellátása. Ez vonatkozik a laboratóriumi vizsgálatokat végző egységekre is.

Ugyanakkor a gyulladásos ízületi vagy immunológiai kórképben szenvedő betegek kezelését mindenképpen ajánlott folytatni a betegség aktiválódásának megelőzése céljából a hagyományos betegségmódosító vagy célzott terápiákkal (lásd alább).

Ahhoz, hogy ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazása biztonságos legyen, szükséges az előírás szerinti laboratóriumi kontroll. Ennek elmaradása e betegnél fel nem ismert mellékhatásokhoz, esetleg súlyos szövődményekhez vezethet: ez a törvény szerint a maradandó egészségkárosodás fellépésének lehetőségét jelenti, emiatt sürgős szükség esetét kimeríti. Ezért szükséges az orvos által meghatározott laborkontroll elvégzése a laboratóriumok számára úgynevezett „nem sürgős” esetként besorolva is. A laborkontroll szükségességét a készítmény alkalmazási előirata és a NEAK finanszírozási protokolljai szabályozzák, az alábbi ajánlás ennél jóval ritkább, orvosi szempontból és a szükséghelyzet lehetőségeit is figyelembe vevő ajánlást tartalmaz.

A laboratóriumi kontroll (általában We, vérkép, GOT, GPT, CRP, esetleg KN, Kreatinin, GFR) újonnan indított gyógyszer esetében az indítás után 2 héttel, majd 6 héttel, majd a harmadik hónapban szükséges. Ezt követően a stabil, jól beállított esetekben 3 havonkénti kontroll javasolt.

Az alkalmazott gyógyszerek:

metotrexat – Trexan, Methotrexat Orion, Metoject, Namaxir, Methotrexat Sandoz, Ebetrexat; leflunomid – Arava, Leflunomid Sandoz, leflunomid Teva; azathioprin- Imuran; ciklosporin A – Sandimmun Neoral; ciklofoszfamid – Cytoxan, Endoxan; sulfasalazin – Salazopyrin EN; mikofenolát mofetil – Cellcept, Myfenax, Myfortic; tacrolimus - Adport, Advagraf, Envarsus, Modigraf, Prograf, Tracforius; biológiai terápiák – Amgevita, Benlysta, Cimzia, Enbrel, Humira, Hyrimoz, MabThera, Simponi, Orencia, Taltz, Cosentyx, Roactemra, Remicade, Zessly; JAK kinázgátlók – Xeljanz, Olumiant; bosentan - Stayveer.

Köszönjük, hogy segíti a betegek biztonságos ellátását.

Debrecen 2020. március 19.                               A Magyar Reumatológusok Egyesülete Elnöksége